36 ПОГЛЕДИ КОН ОХРИДСКО ЕЗЕРО

Од Денот на езерото до Светиклиментовиот, еволуцијата и историјата се откриваат низ 36 Погледи кон Охридско Езеро

За пристап од мобилен, отворете pdf 

За пристап од компјутер, отворете го issuu на цел екран

Проектот 36 Погледи кон Охридско Езеро започна на 21 јуни, на Денот на езерото кога упативме повик до нашите пријатели на социјалните мрежи да ни испратат фотографии, разновидни впечатоци, аспекти на Охридско Езеро. За десет дена пристигнаа преку двесте фотографии од 64 вљубеници во Езерото. Истите ги обработивме комјутерски во јапонскиот стил укио-е, а потоа ги избравме 36-те најуспешни. Но, не застанавме тука. Езерото веќе долго ја крие својата приказна, во легендите, преданијата, но најскриена е во научните истражувања. Така секоја од 36-те импресии почна да ги разоткрива тајните на Езерото низ текст и ја создаде Големата книга на Охридското Езеро, уникатна сликовница за животот било кога откриен.

На денот на Свети Климент, Големата книга е ваша!                                              

Фотографија на насловна страница: Марија Грозданоска

Посебна благодарност до сите кои придонесоа да ги одгатнеме бесконечните димензии на Езерото: Алекса Новак, Александар Цаци Несторовски, Анета Вршкоска Јованоска, Ангел Ситновски, Бенита Стојмирова, Бети Тасевска, Билјана Новаковска, Благица Јаневска, Вера Жупан, Васко Ѓорѓијевски, Весна Јованоска, Владо Мартиноски, Гордана Колевска, Даци Мошков, Дафина Пауновска, Даниела Баулоска, Даре Тасески, Димитар Трајчев, Ели Делиџакова Дрениќ, Емилија Томаноска, Емилијана Томаноска, Ерол Арап, Евгенија Калајџиева, Жаклина Ристоска, Жани Жаки, Игор Буловски, Иле Тошевски, Ине Коко, Ирена Коцарева, Јања Цубалевска, Јустина Млечак, Кирил Димов-Гафиљ, Климент Арнаудов, Кристина Налеска, Лидија Огненова, Љупчо Димоски, Љупчо Коцкар Илиевски, Љупчо Лепи, Љупчо Куртелов, Маја Срезоска, Марија Дамјаноска, Марија Грозданоска, Марина Јаневска, Марина Тодоровска, Марко Илиќ, Мики Микиќ, Мирјана Ристевска, Мишко Ѓоршевски, Наташа Шафариќ, Наташа Тозија, Никола Паскали, Ремзи Охрид, Светлана Цеци Камџијаш, Славица Секулоски, Соња Моња, Татјана Пеева, Теодора Теа Кузмановска, Фросина Балоска, Цветана Антипешева.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close